Op 20 maart 2024 vond de jaarvergadering plaats in Het Brouwdok te Harlingen. De vergadering werd bijgewoond door ongeveer 45 leden, wat een teken is van grote betrokkenheid binnen onze vereniging. De vergadering was constructief en verliep in een gemoedelijk sfeer.

Bij binnenkomst werden de aanwezigen verwelkomd met koffie en jubileumgebak. Daarbij draaide een diavoorstelling die een overzicht gaf van de 25-jarige geschiedenis en de verschillende activiteiten van onze vereniging.

Alle agendapunten konden redelijk vlot afgewerkt worden. Het hoogtepunt waren de bestuursverkiezingen. Want tijdens de vergadering is een nieuwe voorzitter gekozen. Het is Gea Iedema-Zondervan van GJIZ Online Media Support uit Franeker. Van 2014 t/m 2020 maakte ze ook al deel uit van het bestuur en is daarna achter de schermen actief gebleven, ter ondersteuning van de het secretariaat en dan met name op het gebied van de communicatie.

Yen de Jong (Pearle Opticiens Stiens en Harlingen) werd ook gekozen in het bestuur. Naast bestuurslid wordt ze ook lid van de Activiteitencommissie. We namen afscheid van André van Santen (voorzitter Activiteitencommissie) en Jeroen de Boer (voorzitter). We hebben beide heren met bloemen en cadeaus bedankt voor hun inzet, betrokkenheid en waardevolle bijdrage aan onze vereniging. Nog even goed om hier te noemen is, dat de nieuwe voorzitter van de Activiteitencommissie nu Judith van der Meulen is.

Na de jaarvergadering kregen we direct een boeiende rondleiding en presentatie van Jan Sjoerd de Vries. Hij nam ons mee naar het brouwlokaal en door het brouwproces, waarbij wij er tevens achter kwamen hoe bier eigenlijk per ongeluk is ontstaan. De aanwezigen leerden welke ingrediënten er nodig zijn voor het brouwproces, hoe lang het proces duurt en waarom Het Brouwdok gebruikmaakt van bruine flesjes (zonder statiegeld). Interessant!

Het verhaal van de ondernemer

Het bierbrouwavontuur van eigenaar Gerard Ypenga begon tijdens zijn werk als ICT-er in Amsterdam, waar hij geïnspireerd raakte door de filosofie en ambachtelijke brouwtechnieken. Zijn passie voor bier leidde tot een professionele omschakeling, waarbij hij zich ontwikkelde tot een erkend biersommelier en bierkeurmeester.

Na de rondleiding was er nog genoeg gelegenheid om gezellig te netwerken, maar onder het genot van een biertje en een snackje in het proeflokaal. We willen Het Brouwdok hartelijk bedanken voor de gastvrijheid en de boeiende rondleiding.