Verslag van Jolanda Gooiker, foto’s Douwe Jorna.

Veel deuren gingen donderdag 27 juni 2024 open voor de CCNWF bij J&S Apparatenbouw en Sanco Processing in Harlingen. Deze twee bedrijven gaan samen op in het maken van een kant-en-klaarproduct, ofwel turn-key opleveren. Het eindproduct is een apparaat of zelfs een heel proces om automatisch, hygiënisch én duurzaam, voeding te maken op industriële schaal.

Na een korte inleiding van onze voorzitter en het kennismaken met enkele aspirantleden onder de aanwezigen, vertelde Sjon Bergsma (ook namens zijn partner Johannes van der Meer) over de bedrijfsgeschiedenis van J&S en Sander Jansen (Sanco) over hun onderlinge samenwerking. Slimme vragen uit het publiek lieten zien dat J&S en Sanco heel open zijn over het bijzondere maatwerk dat ze samen leveren. Dat zagen we ook terug in een filmpje over een onlangs in Zwitserland opgeleverde frietfabriek.

De deelnemers werden vervolgens in groepen geleid langs de diverse fases van het productieproces en waren zeer onder de indruk van wat er aan apparaten allemaal gemaakt wordt en over de vakkennis en de passie van de ondernemers.

Rond de dertig ondernemers hebben een mooie indruk gekregen van deze fascinerende bedrijven. We bedanken ze voor hun gastvrijheid. Vanwege het heerlijk zomerse weer konden we op het buitenterrein genieten van een heerlijk nasibuffet, met dank aan Broodje Nuchter voor de catering.